Каталог ▼ ~~~НОВО~~~ Промоции и намаления Слънчева серия Козметика за лице Козметика за коса Крем - боя за коса Козметика за тяло Козметика за баня Детска козметика Пасти за зъби Облепиха Сиберика Dr.Konopka‘s Облепихово масло Мехлеми Балсами за устни Етерични масла Глина ZERO-Дом без химия Най-купувани продукти

Добре дошли и ви желаем приятно пазаруване!
Запознайте се със свежият и ароматен свят на натуралната и органична козметика! Произведена от естествени съставки, тази козметика гарантира една здравословна грижа за кожата, дарявайки и удоволствие и радост от използването на природните източници на красота. Тук ще намерите натурална и напълно естествена органична руска козметика. От много отдавна се знае, че естествените природни компоненти са източник  на здраве, красота, младост и прекрасно настроение! Органичната козметика се абсорбира бързо от кожата и почиства порите й максимално. Така тя диша свободно, изглежда чиста и еластична. Естествените продукти са благоприятни за околната среда и нямат странични ефекти.

Google+
Полезно да знаем
»

Разликата между натуралната и органичната козметика

Стремление към натуралност в наше време не е просто модна тенденция. Човечеството е постигнало много, но при всички усъвършенствания има и обратна страна... Ние оставаме все по-далеч от природата: в храненето, лечението, използването на козметичните средства. Повечето жени разбират, че кремът с дълъг списък с трудно произносимите съставки  - съвсем не е най-добрият избор за тяхната кожа. Доказана е вредата от SLS, включен в състава на шампоаните, опасността от използването на парабени, минерални масла и различни консерванти. Предимствата на натуралната и органичната козметики, ни се струват, очевидни. Но, каквото и да говорим, козметиката е стока, а производителите не е винаги са добросъвестни. Ще разберете за огромният асортимент на натуралните средства и да видите каква е разликата между термините "натурална" и "органична козметика", когато  прочетете тази интересна статия.

С какво се отличава натуралната козметика от органична?

Ако някога сте се замисляли за разликата на натуралната и органичната козметики, то вероятно във вашето разбиране това са близки понятия. Наистина, когато чуваме "натурално", ние си представяме, че в състава на подобни средства трябва да бъдат включени натурални ингредиенти. Производителите обичат да включват в наименованията подобни термини: "био-", "еко-", "фито-", "природни", "с натурални екстракти", "отвара от билки"... Да се объркаме наистина е много лесно. Понятието "органична", което се използва в козметиката, след всичко това разнообразие ни се струва пореден рекламен ход. А каква е реалността?
Какво е натурална козметика?

Вие ще се учудите, но натурална може да бъде наречена всяка козметика. Производството на натуралната козметика от никой не се регламентира, затова всеки производител има пълното право да нарече своето козметично средство натурално, ако в него присъства поне един природен компонент. И между другото, този компонент съвсем не е задължително да бъде растителен.
В състава на всеки крем, сапун, гел са включени не само синтетичните вещества, а натуралното може да се окаже със съмнителна полза (например, кокоша мас, която е източник на природен колаген). Изкусителни бурканчета с изображения на цветя и билки със сигурност съдържат значително по-малко от тези билки, от колкото консерванти и стабилизатори. Не си струва да се залъгваме: на производителя му е изгодно нашето стремление към натуралност, затова на рафтовете по магазините има толкова много тубички и опаковки с разнообразни зелени етикетчета. 
Ако вие купувате такива средства, обръщайте внимание на процента на натуралните компоненти в състава (ако растителните екстракти се намират в края на списъка, това значи, че в купеното средство съдържанието им е много ниско), наличието на вредните компоненти (такива, като SLS, минерални масла, парабени). А най-добре обърнете внимание върху органичната козметика, за ползата от която няма да имате съмнения.
Какво е органичната козметика?

Загадъчен термин "органична козметика" характеризира козметичната продукция, която минимум на 95 % се състои от натуралните ингредиенти, при това всички растителни компоненти трябва да бъдат отгледани без използването на пестициди. Суровините се отглеждат под строгият контрол на сертифициращи организации, и ако при производството се използват диворастящи растения, то те също трябва да бъдат сертифицирани. Органичната козметика не включва вредни и опасни компоненти от типа:

 • парабени;
 • ГМО (генно-модифицировани компоненти);
 • нефтопродукти (минерални масла);
 • полиетиленгликол (PEG), пропиленгликол (PPG) и техните производни;
 • синтетични производни на алуминий и силикон;
 • агресивни миещи и почистващи компоненти (от типа натриев лаурил сулфат, или SLS);
 • компоненти, образуващи нитрозамини (имат канцерогенно действие);
 • етоксилирани вещества;
 • акрилови полимери емулгатори, регулатори на вискозитета (гъстота) и т.п.);
 • продукти от животински произход (плацента, маз, колаген);
 • гама-облъчени елементи (за увеличаването срока на годност);
 • консерванти (формалдехиди, борати, халогенни съединения, тиазолинон);
 • изкуствени оцветители и синтетични ароматизатори;
 • вещества, които вредят на околната среда.

Органична - това на първо място е безопасна козметика. Разглеждайки по-горният списък на компонентите, трябва да разбираме, че всичко това се използва в производството на традиционната козметика. А като имаме предвид, че сумарното количество на нанесените кремове, лосиони и други средства е доста голямо, нашата кожа през годините на ползването на "обичайната" козметика поглъща килограми вредни и опасни вещества.
В органичните средства се използват само натурални или идентични на натурални, безвредни консерванти (етерични масла, витамин Е, екстракти от билки и плодове, производни на морски водорасли и продукти от пчеларство). Тази козметика не се тества върху животните: използват се алтернативни методи на тествания, такива, с привличане на доброволци (когато всички съставки са признати за безопасни), както и компютърно моделиране.
За да получи право да се нарича органична, козметиката трябва да се подложи на задължително сертифициране.  Най-известните фирми, които го правят са NaTrue, ECOCERT, COSMEBIO, Soil Association, BIO EcoCert, ICEA AIAB, BDIH.

Ако видите такъв знак върху козметичен продукт, можете да бъдете сигурни, че купувате наистина натурална козметика и подарявате на своята кожа най-доброто от природата.